Tanda atau Simptom Kronik Berkaitan dengan Masalah Pencernaan

Bagaimana prestasi kesihatan pencernaan anda? Ia adalah soalan yang selalunya paling tidak mudah dijawab bagi kebanyakan orang. Kesihatan pencernaan adalah bahagian tertentu dari kesihatan anda yang meliputi seberapa baik anda mencerna makanan anda tanpa gangguan, dan seberapa baik anda menyerap nutrien dalam makanan yang anda makan. Apabila anda melihat proses itu dengan teliti, anda akan dapat melihat bahawa ia memainkan peranan paling besar dalam keseluruhan kesihatan anda. Itulah sebabnya mengapa tidak mengejutkan bahawa kesihatan pencernaan berperanan lebih dari sekadar rasa lapar anda.

Buasir

Apabila penderitaan ini mula disedari oleh orang yang mula-mula menunjukkan gejala, ini adalah masalah yang agak menjengkelkan. Terdapat beberapa pengalaman yang sangat menakutkan seperti ketika untuk membersihkan selepas buanjg air besar, segelintir penghidap akan dapati kertas tandas atau kesan yang dibasahi darah. Walaupun gambaran ini pasti mengejutkan, ini sering merupakan tanda pertama buasir, yang merupakan pembuluh darah yang sangat meradang di rektum dan sekitar dubur. Ia menyebabkan orang tidak selesa dan berpunca daripada penghidratan yang buruk, penyakit autoimun, dan pelbagai penyakit lain. Nasib baik, terdapat sebilangan besar rawatan selamat yang boleh anda gunakan untuk mengurangkan rasa tidak selesa. Mendapatkan banyak penghidratan yang betul, makan lebih banyak serat, dan probiotik dapat membantu mengurangkan keradangan.

Penyakit Celiac

Dalam beberapa dekad yang lalu, kepekaan gluten telah menjadi topik yang sangat diperdebatkan. Hari ini banyak kontroversi masih menyelubungi perbincangan mengenai penyakit celiac. Sebilangan besar ini disebabkan oleh sejumlah besar pemasaran yang menggunakan penggunaan istilah yang berat, bebas gluten. Penyakit Celiac adalah keadaan serius yang dicirikan oleh kepekaan yang kuat terhadap gluten yang menyebabkan tubuh memusnahkan villi di usus anda, yang bertanggungjawab untuk proses penting yang mengambil manfaat pemakanan dari makanan yang anda makan, yang membolehkan anda hidup. Gejalanya berkisar dari cirit-birit hingga perkara yang menakutkan seperti sawan, tetapi semua gejala ini termasuk dalam kategori penyakit serius dan secara amnya menandakan sesuatu yang mengancam nyawa. Ramai orang berpuas hati dengan alternatif bebas gluten.

Gastroesophageal Reflux Disease

Penyakit GERD, atau Gastroesophageal Reflux Disease adalah tindakan berterusan asid perut yang bergerak ke atas esofagus. Keadaan ini mempengaruhi sebahagian besar orang dewasa di dunia dan boleh disebabkan oleh pelbagai gangguan dari masalah emosi hingga masalah fizikal. Ini sangat terkait dengan kegemukan, tetapi dapat diatasi dengan berbagai cara termasuk kawal / batasan makanan, penambahan makanan, dan satu sendok makan baking soda yang larut dalam air.